Főzés recept nélkül – csábító lehetőség, ugye? A cikkben megmutatom, hogy válhatsz a mesterévé ennek. Megtanulod, hogy a rendelkezésre álló hozzávalókból mit főzz a családodnak.

A legnyomasztóbb dolog ugyanis a főzésnél az, hogy kitaláljuk, mit készítsünk. Kinyitod a hűtőt vagy a kamraszekrényt, és az eléd toluló alapanyagok lebénítanak. A szupermarketben random vásároltál, így nincs a fejedben egy kész menüterv ahhoz, hogy gyorsan, könnyen és egyszerűen valamilyen egészséges finomságot varázsolj az asztalra.

Főzés recept nélkül

A recept nélküli főzés nem olyan ördöngősség, mint hiszed. Az ételek többségét ugyanazon képlet alapján lehet készíteni. A lehetőségek végtelenek ugyan, de ha néhány alapvető tudnivalóval tisztában vagy, azonnali döntést tudsz hozni arról, hogy aktuálisan mit főzz.

A képlet nagyon egyszerű: amikor főzöl, csupán azt kell tudnod, hogy

  • milyen módon kívánod elkészíteni az ételt,
  • milyen fűszerezést akarsz használni,
  • hogyan kombinálod a fehérjét + a szénhidrátot és/vagy a zöldséget.

A blogbejegyzések között, valamint az Életmód-navigátor blogomon a fehérjékről, szénhidrátokról, zsírokról részletesen is írok, ezért itt most mellőzöm ezek részletes magyarázatát.

A főzés szempontjából a lényeg, hogy bármilyen ételről is legyen szó, a fenti képletbe illik az elkészítése.

Az egyszerű rizses hús esetében például a csirke- vagy sertéshús a fehérje, a rizs a szénhidrát, a belefőtt sárgarépa és zöldborsó pedig a zöldség. A fűszerezés lehet hagyományos só, bors, pirospaprika, de ez utóbbit akár el is hagyhatod, és helyette majorannás változatot készíthetsz.

Egy grillezett hal esetében a hal a fehérje, az édesburgonya lehet a szénhidrát, zöldsaláta a zöldség és a grillpác az aroma (fűszer). A pácot már önmagában ezerféle ízvilágban készítheted.

Természetesen rajtad áll, hogy kilépsz-e ebből az alapképletből. Amennyiben azonban hatékonnyá, változatossá és egészségessé akarod tenni a főzést, akkor érdemes erre a szabályrendszerre korlátoznod magad. Tulajdonképpen ez a korlátozás végtelen lehetőségeket kínál.

Ezt be is bizonyítom a „Táplálkozás-navigátor: Irányzatmentes útmutató az egészséghez” című könyvemben, amelyben bemutatok egy új főzési koncepciót, és a legfontosabb főzési alaptechnikákat is ismertetem. A könyvhöz mellékelt Ételtérkép pedig több száz tippet kínál az egészséges, mentes főzéshez.

Főzés recept nélkül a gyakorlatban

Annyit kell tenned, hogy a hűtőből, kamrából kiválasztasz egy fehérjét, egy szénhidrátot és egy zöldséget. Eldöntöd, hogy milyen ízvilággal akarsz dolgozni. Ebben segít a Fűszerezés a mentes konyhában című cikk.

Ezzel az egyszerű képlettel megtanulod, hogy lehet egy ételt a semmiből felépíteni. A gyakorlással egyre magabiztosabb leszel, megismered a különböző ízeket, és egyre bátrabb leszel a variációk kipróbálásában.

Sokat segíthetsz magadnak, ha előre összegyűjtesz néhány ötletet. Például egy oszlopban írd össze az általában rendelkezésedre álló fehérjéket. Például csirkehús, kacsahús, sertéshús, marhahús, hal, hogy csak néhányat említsek. Ezután egy másik oszlopban vedd sorba a szénhidrátokat (gabonafélék, burgonya, tészta, magas keményítőtartalmú zöldségek). Majd a zöldségek (répa, cékla, zöldborsó, tökfélék, káposztafélék, saláták, hagymák….) oszlopa következik.

Ha összeadod az egyes oszlopokban lévő elemek számát, majd megszorzod ezeket a számokat egymással, megkapod a minimális lehetséges kombinációszámot. És akkor ez még csak egyféle fűszerezést, és egyféle főzési módszert feltételez.

Ha megcsináltad az oszlopaidat, ötletelj legalább tízféle ételt, amelyet a listán szereplő hozzávalókkal bármilyen főzési módszerrel, tetszőleges fűszerezéssel elkészíthetsz.

Az oszlopokba írtak alapján máris készíthetsz például sült csirkét grillzöldségekkel, sült csirkét édesburgonyával, sült csirkét káposztasalátával… Vagy csirkepörköltet zöldborsós tésztával, csirkepörköltet tökfőzelékkel, zöldséges csirkehús-kását, csirkebecsináltat, csirkehús-salátát, zöldséges rakott csirkemellet, burgonyás csirkeragut…. És ez még csak egy fehérje kombinálása. Az oszlopokból bármelyik fehérjét elkészítheted ugyanezen kombinációkkal. És így tovább a többi szénhidráttal, zöldséggel, fűszerezéssel.

A mentes konyhában azért is telitalálat ez a módszer, mert ha van egy listád arról, hogy milyen alapanyagokat fogyaszthatsz, akkor gyerekjáték lesz úgy főzni, hogy csak és kizárólag olyasmi kerüljön az asztalra, ami nem okoz egészségi problémákat. Ugye azt is látod, hogy ilyen technika mellett a változatos étkezés is garantált?

Kísérletezz!

Amikor ételérzékenység miatt másképp kell étkeznünk, nem tudhatjuk előre, hogy milyen ízek, illatok, állagok jönnek majd be a számunkra biztonságos ételek fogyasztásakor. Kétségkívül módosítanunk kell a megszokott ételeinken.

Főleg, ha gyakorlatlan vagy, stresszt okozhat, hogy mi van, ha valamit elrontasz? Egyrészt nem rontasz el semmit, legfeljebb, ha valami nem ízlik, akkor később nem készíted el az adott fogást.

Bizonyos ízkombinációkat önkéntelenül használunk. A rozmaringos csirke, vagy a fokhagymás sertésszelet adja magát. Az elsőre szokatlan ízesítések is bejöhetnek. A gyömbér, vagy a koriander thai jelleget kölcsönöz ugyanannak a fehérjének. Vannak olyan ízkombinációk azonban, amelyek egyszerűen nem ízlenek. A tésztához nemigen megy például a tofu – bár ez utóbbit én nem is használom egyáltalán.

Kísérletezz bátran a színekkel is! A tészta halvány színét dobd fel színes zöldségekkel, salátákkal. A burgonyát, édesburgonyát szórd meg petrezselyemmel! Minél több színes zöldséget használsz, annál egészségesebb ételek kerülnek a tányérodra!

Most pedig nézz be a hűtőbe, és a tippek alapján döntsd el, mit készítesz ma vacsorára!

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Canva