Az ételeinket ízletessé és változatossá varázsoló fűszerezés a mentes konyhából sem hiányozhat. Sokan azt hiszik, hogy a „mentes” konyha fűrészporízű, élvezhetetlen ételekkel van tele. Pedig mi sem áll távolabb az igazságtól!

Ebben a bejegyzésben adok néhány tippet a változatos, egészségtudatos fűszerezéshez.

Fűszerezés ételérzékenyek számára

Azoknak, akik valamilyen ételérzékenység, vagy betegség miatt oda kell figyelnie az étkezéseire, gyakran félnek az ételek fűszerezésétől. Az ételérzékenységek együtt járnak az emésztőrendszeri problémákkal, ezért valóban nem árt odafigyelni erre. Azonban nem igaz, hogy csak erősen korlátozott, és egyhangú ízvilág kialakítására van lehetőség. Sőt.

Az alapanyagok tekintetében elmondhatjuk, hogy minél frissebb a hús, a hal, a zöldség, a gyümölcs, annál ízletesebb. Ami szezonálisan, és helyben terem, annak a legjobb az íze, és az kerülhet a legfrissebb állapotában az asztalunkra.

Az egyik szabály, ha ételérzékeny, vagy betegség miatt tudatos táplálkozást folytatsz, hogy a lehető legkevésbé feldolgozott, friss alapanyagokat használj a főzéshez.

Azt a plusz tudatosságot, odafigyelést, otthonfőzést, amelyre a „mentesen” étkezők kényszerülnek – hiszen házon kívül nagyon nehéz valóban jó minőségű mentes ételekhez jutni -, bőven ellensúlyozzák a sütés-főzés során felszabaduló isteni illatok, a serpenyőben piruló fűszerek aromája, kellemesen sistergő hangja, a készülő étel ínycsiklandó látványa. A  hálás kosztosok elismeréséről nem is beszélve! 🙂

Szerencsére ma már egyre többféle friss fűszernövényhez jutunk hozzá. Ezeket bátran használhatod a mentes konyhában is. Érdemes lefagyasztani belőlük egy-egy csokorral, hogy mindig kéznél legyen az az alapvető ízvilág, amellyel szívesen főzöl.

A friss fűszernövényeket, és a szárított fűszereket egymással rétegezve is felhasználhatod, így ugyanazon ízt megsokszorozhatod az ételben.

Ételérzékenyként arra vigyázz, hogy kerüld a bolti zacskós fűszerkeverékeket! Ezek legtöbbször tartósítószereket, színezőanyagokat, glutént, tejport, és más allergéneket, de legalábbis csomósodásgátlókat tartalmaznak, amelyek nem felelnek meg az érzékeny gyomrúak számára.

Nem tart semeddig saját fűszerkeverékeket alkotni olyan fűszerekből, amelyek a lehető legkevesebb feldolgozási folyamaton mentek át.

A fűszerkeverékek összeállításához is adok tippeket – a teljesség igénye nélkül. A listákat nem az egyes fűszerek termőhelyei szerint, hanem az adott régióban kedvelt ételfűszerezés alapján állítottam össze:

Európai ízvilágú fűszerezés

Franciaország

Kakukkfű, bazsalikom, tárkony, levendula, rozmaring, zsálya, babérlevél, turbolya, tárkony, petrezselyem, édeskömény, majoranna, menta, vanília

Olaszország

Bazsalikom, oregano, édeskömény, fekete bors, rozmaring, zsálya, sáfrány, chilipaprika fajták, majoranna, menta, citrom, vanília, szárított paradicsom

Görögország

Kapor, menta, bazsalikom, oregano, petrezselyem, citrom, vanília

Spanyolország

Sáfrány, babérlevél, kakukkfű, pirospaprika,  chilipaprika fajták, tárkony, levendula, bazsalikom, petrezselyem, korianderzöld, kakaó, vanília

Németország

Babérlevél, kömény, metélőhagyma, fekete bors, zellermag, pirospaprika, torma, borkókabogyó, kapor, fahéj, szegfűbors, ánizs, gyömbér

Skandináv országok

Fahéj, kapor, gyömbér, kardamom, borókabogyó, szerecsendió, babérlevél, sáfrány

Kelet-és Közép Európa

Kömény, kapor, pirospaprika, borsikafű (csombor), feketebors, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókabogyó, fokhagyma, hagymafélék

Ázsiai fűszerezés

Kína

Fokhagyma, szecsuáni bors, csillagánizs, fekete bors, szezámmag, chilipaprika félék, gyömbér, ötfűszer keverék (csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény, fahéj keveréke), erjesztett szójaszósz, rizsecet

Japán

Gyömbér, wasabi, shi so (kínai bazsalikom), shiitake gomba, chilipaprikák, yuzu (japáncitrom), kombu (alga), mustár, nori (tengeri hínár), sicsimi tógarasi (japán hétfűszer: vörös chilipaprika, szecsuáni bors, szárított narancshéj, fekete és fehér szezámmag, gyömbér, mák és nori keveréke)

Korea

Fokhagyma, gyömbér, szezámmag, kínai bazsalikom, chilipaprikák, erjesztett szójaszósz

Thaiföld

Korianderzöld, chilipaprikák, thai bazsalikom, currypaszta, római kömény, gyömbér, menta, indiai citromfű, kurkuma, lime, galangál, kaffir citrom, kókusz

Vietnam

Korianderzöld, menta, gyömbér, thai bazsalikom, kínai bazsalikom, újhagyma, csillagánizs, chilipaprikák, kókusz

Indiai fűszerezés

Korianderzöld, kurkuma, chilipaprikák, római kömény, gyömbér, curry, garam masala (fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág), ánizs, kardamom, fahéj, szegfűszeg, menta, fekete bors, mustármag, sáfrány, petrezselyem szárított lime, narancsvirágvíz, tárkony

Észak amerikai fűszerezés

Egyesült államok és Kanada

Fekete bors, cayenne-i bors, chilipaprikák, mustármag, pirospaprika, petrezselyem, zeller, menta, kapor, fahéj, szerecsendió, vínília

Mexikó, Közép-Amerika és Karib-szigetek

Chilipaprikák, koriander zöld, koriander mag, kömény, fahéj, oregánó, szegfűszeg, szegfűbors, kakukkfű, mirrhafű, kurkuma, mustármag, gyömbér, hibiszkusz, gyömbér, bazsalikom, babérlevél, sáfrány, curry (római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, chilipaprika, és más fűszerek keveréke)

Dél-Amerika

Petrezselyem, oregano, chilipaprikák, fűszerpaprika, perui koriander, tárkony, bazsalikom, korianderzöld, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, fekete bors, sáfrány, kakukkfű, kakaó

Afrikai ízek

Szerecsendió, gyömbér, curry, adobo (só, füstsó, fekete bors, hagyma, fokhagyma, oregano, kömény, chili keveréke), földimogyoró, sáfrány, fahéj, harissza (koriander, tengeri só, chili, pirospaprika, fokhagyma, menta, kömény keveréke) korianderzöld, kömény, menta, petrezselyemzöld, sumac, dukkah (mandula, mogyoró, pisztácia, szezámmag, kömény, koriandermag, tengeri só, fekete bors, fahéj, gyömbér keveréke) berbere (csípős chili, fekete bors, gyömbér, görögszéna, kardamom, koriander, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, hagyma, fokhagyma, ajovan keveréke), mitmita paprika

Sajnos, vannak olyan betegségek, amelyek bizonyos fűszereket kizárnak – legalábbis egy időre – a táplálkozásból.

Autoimmun betegségek fűszerei

Tiltott fűszerek az autoimmun protokollban

  • Mag- és csonthéjas fűszerek: koriandermag, kömény, mustármag, szerecsendió, ánizs, kardamom, szegfűbors, vanília, borókabogyó
  • Ecetek
  • Csokoládé, kakaó, karob
  • Pirospaprika
  • Gombák

Az autoimmun protokollban természetesen számos egyéb élelmiszer tiltólistás. Ezeket ez a felsorolás nem tartalmazza, mert most kimondottan az ételízesítőkre fókuszáltam.

Autoimmun diétában is fogyasztható fűszerek

Babérlevél, bazsalikom, oregánó, borágó, borsikafű, kakukkfű, lestyán, rozmaring, turbolya, citromfű, édeskömény, kapor, majoranna, zeller, zsálya, zsázsa, korianderzöld, menta, petrezselyem, tárkony, lime-levél, citromnád, metélőhagyma, gyömbér, sáfrány, kurkuma, fahéj, szegfűszeg, torma, kókusz

Láthatod, választék van bőven. A megszokott alapanyagokból eltérő fűszerezéssel újabb és újabb fogásokat tehetsz az asztalra. Így garantált a változatosság. Gondold végig, hogy hányféle ízvilágú húsgolyót, fasírtot, vagy húspácot készíthetsz a fenti listák segítségével!

Még ha csak egy-két húsfélét szeretsz, akkor is hónapokon keresztül készíthetsz újabb és újabb ízű fogásokat. Ha a hús- és zöldségfajtákat variálod, még változatosabban főzhetsz. A Táplálkozás-navigátorhoz tartozó Ételtérkép garantáltan beindítja a fantáziád!

Receptekért látogass el a NincsMacera receptes oldalra, ha pedig irányzat- és ellentmondásmentes, hasznos, érthető információkat szeretnél az egészséges mentes táplálkozásról, olvasd az Életmód-navigátor blogot!

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann