A blogon írtam egy cikket a ghí (ghee), vagyis a tisztított vaj jótékony hatásairól, és szerepéről a mentes konyhában.

A ghí vaj, vagy ghee, tisztított vaj laktóz- és kazeinmentes egészséges zsiradék, amely jól használható a mentes konyhában. Az ételérzékenyek, allergiások, gyulladásos bélbetegséggel küzdők számára egészséges alternatíva akkor, amikor azt kell eldönteni, hogy milyen zsiradékokkal készítsék az ételeiket.

A ghí vaj, vagy ghee a bioboltok polcain késztermékként is fellelhető. Sajnos igencsak borsos ára miatt sokan ki sem próbálják. Ebben a receptben leírom, én hogy csinálom házilag. A költsége még úgy is töredéke a boltiénak, hogy jó minőségű bio vajból készítem.

Ahogy már többször írtam itt, a blogon, vagy az Életmód-navigátor blogon, nagyon fontos, hogy a lehető legjobb minőségű zsírt és húst vásárold. Nem csak az igaz, hogy az vagy, amit megeszel, hanem az is, hogy az vagy, amit az evett, amit te megeszel 🙂

A hormonokkal, gyógyszerekkel, fajtaidegen takarmánnyal etetett, nagyüzemi körülmények között tartott állatok húsa és zsírja nem egészséges. Ilyen húsból, zsírból a lehető legkevesebbet fogyaszd!

Szóval visszatérve a ghí-re.  Azon kívül, hogy laktóz- és kazeinmentes, vagyis nincs benne tejcukor és tejfehérje, az egészségre számos jótékony hatással bír. Mindenképpen olvasd el a Ghee (ghí) szerepe a mentes konyhában című cikket, mert itt, a receptnél nem írom le azokat a fontos információkat, amelyeket tudnod kell róla.

Amennyiben laktóz- vagy / és kazeinérzékeny vagy, esetleg gyulladásos bélproblémák gyötörnek, székrekedés kínoz, felszívódási zavarban szenvedsz, erősebb csontokat, szebb bőrt szeretnél, mindenképpen készíts egy üveg ghít, és fogyaszd napi rendszerességgel!

 

Recept nyomtatása
Ghí vaj (ghee) készítése
A ghí vaj, más néven ghee, vagy tisztított vaj számos jótékony hatással bír. Az ételérzékenyek, autoimmun betegek számára valódi áldás, hiszen sem laktóz, vagyis tejcukor, sem kazein, vagyis tejfehérje nincs benne. A ghee (ghí) szerepe a mentes konyhában című cikkben részletesen írtam arról, hogy miért fogyaszd rendszeresen. Itt a könnyen elkészíthető receptjét adom közre.
Mennyiség
kis üveg
Hozzávalók
Mennyiség
kis üveg
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Kockázd fel a vajat, majd egy vastag falú lábasban lassú tűzön olvaszd fel!
  2. Óvatosan hevítsd tovább forralásig. Az olvadt vaj "zavarossá" válik, kis fehér buborékok, illetve fehér hab képződik a lábosban. Kanállal, vagy szűrővel szedj le annyi habot, amennyit tudsz.
  3. Picit rázogasd meg a lábast, és várj türelmesen 10-15 percik, amíg a fehér hab leülepszik az edény aljára. Folytasd a hab leszedését.
  4. Figyelj oda, mert hamarosan tisztulni kezd a vaj, és a lábas alján megjelenik a kisült tejfehérje. Ekkor a tetején már alig-alig látni egy nagyon vékony habréteget.
  5. Ettől a kevés habrétegtől úgy szabadulhatsz meg a legegyszerűbben, ha egy pecsenyelé-zsírtalanító kancsóba öntöd az egészet. Kis ideig hagyd állni, szépen elválik a tiszított vaj és az üledék.
  6. A kancsóból óvatosan öntsd ki egy üveg, vagy porcelán tálkába a szépen letisztult ghít. Hűtés nélkül is korlátlan ideig eltartható, laktóz- és kazeintmentes tisztított vajat kapsz. Ne zárd le légmentesen az edényt, kicsit hagyd lélegezni az anyagot.