Szia! Üdv a NincsMacera weboldalon!

A könnyű főzés nem elérhetetlen vágyálom! Szerintem túlságosan elterjedt nézet, hogy egy családban az egyik legfárasztóbb, legtöbb időt igénybe vevő tevékenység az ételkészítés.

Azt nem vitatom, hogy minden egyes napra kitalálni és megvalósítani az egész család számára a reggelit, ebédet, vacsorát, plusz a gyerekeknek a tízórait, uzsonnát, igenis odafigyelést igényel.

Azt is elismerem, hogy elveszettebbnek érezhetik magukat azok, akik valamilyen ételérzékenység, vagy betegség miatt speciális igényűek e tekintetben. Azonban a számukra is van megoldás. 

Amint az oldal címéből is látod, itt olyan receptekkel találkozol, amelyekkel nincs macera, amelyek elkészítése nem igényel nagy gyakorlatot. A blogon pedig az alapanyagokról, hasznos főzési praktikákról, és a valóban egészséges táplálkozásról olvashatsz cikkeket.

Gyakorló háziasszony, kétgyermekes anya, feleség, és dolgozó nő vagyok. (A sorrend helyzetfüggő :)). Nekem sem mindegy, hogy mennyi időt töltök a konyhában, és nálam sem korlátlan a konyhapénz. Ráadásul ételérzékenység, és más egészségi problémák miatt speciális étrendet tartunk.

Hidd el, tudom, hogy milyen kitalálni, hogy a család asztalára kerülő ételek mindenki megelégedésére szolgáljanak. Tudom, mivel jár a bevásárlás, és ismerem az érzést, hogy MEGINT neki kell állni főzni.

A főzés nem hobbi

A főzésről vallott nézeteink az utóbbi években némiképp megváltoztak. A könyvesboltokban ezerszámra válogathatunk a szakácskönyvekből, az interneten millió blogger osztja meg a receptjeit.

A szerzők, bloggerek számára a főzés bizonyára hobbi, és nem okoz gondot számukra órákat tölteni a konyhában, és hatvanhatféle egzotikus hozzávalót tartani folyamatosan a spájzban.

Egy átlagos anya (vagy apa) azonban sokszor csak azt a kényszert érzi, hogy nap nap után valamit az asztalra kellene tenni. Az utóbbi időben – szerencsére – kezd felértékelődni az egészség, ezért ma már az is elvárás, hogy az a valami ne csak könnyen és gyorsan elkészíthető, hanem egészséges is legyen.

Egészséges recept hazugságok

Az átlagos anya (vagy apa), aki nem hobbiszakács, hanem igyekszik gondos szeretettel etetni a családját, a könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket könnyen megtalálhatja a szakácskönyvek és blogok özönében.

Az egészséges receptekre azonban annál nehezebb rábukkanni. Még azok a szerzők is kifogásolhatók e tekintetben, akik pedig így hirdetik a portékájukat.

Mitől lenne egészséges az a torta, amelyben a cukor helyett valamilyen szintetikus cukorhelyettesítő van?
Mitől lenne egészséges a valódi sajt helyett növényi sajtot szórni a pizza tetejére?
És ha már a pizzánál tartunk, mitől lenne egészséges a búzalisztből készült pizza helyett a gluténmentes lisztkeverékből készített?

Sorolhatnám még az úgynevezett egészséges receptek hazugságait. Főleg az ételérzékenyek vannak kiszolgáltatott helyzetben, hiszen egyre több „mentes” élelmiszer kapható. Ezek a többnyire drága, gyakran többlet erőfeszítés árán beszerezhető alapanyagok legtöbbször egyáltalán nem tesznek egészségesebbé egy ételt.

És még csak nem is könnyebb velük a főzés.

Arról, hogy az egészségünk, jóllétünk szempontjából miért van jelentősége annak, hogy milyen élelmiszereket fogysztunk, az Életmód-naivgátor weboldalamon találsz információkat. Itt arról is olvashatsz, hogy nekem milyen egészségi problémákat sikerült leküzdenem a táplálkozásom megváltoztatása segítségével.

A nagy sikerű „Táplálkozás-navigátor: Irányzatmentes útmutató az egészséghez” című könyvemben pedig összefoglaltam mindazt, amelyet tudnod kell ételeink szervezetünkre gyakorolt hatásáról.

Könnyű főzés

A könnyű főzés nem attól könnyű, hogy mindenféle élelmiszeripari terméket, vagy a hagyományos alapanyagokat helyettesítő készételeket használjuk.

A főzés attól lesz könnyű, hogy ismersz néhány univerzális technikát, amellyel változatosan készítheted el az ételeket.

A konyhapénzzel is takarékoskodhatsz, és az egészség oltárán is áldozhatsz, ha a főzés során a lehető legkevésbé feldolgozott, friss alapanyagokat használod az élelmiszeripari kényelmi ételek helyett.

A NincsMacera weboldalon közzétett recepteket bátran az asztalra teheted. Nem csak könnyen elkészíthető, hanem valóban egészséges ételeket készíthetsz.

A blogon pedig a könnyű főzés praktikáit találod, valamint az alapanyagokról tudhatsz meg irányzatmentes, elfogulatlan tényeket – hogy ne tévesszenek meg a reklámok, és valóban ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb élelmiszereket.

Melyek azok az alaptechnikák, amelyek a könnyű főzést garantálják számodra? Erről írok a következő bejegyzésben. Kattints a Főzési alaptechnikák című cikkhez, amelyben végtelen variációs lehetőséget mutatok meg az egyes fogások elkészítésére.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a közösségi médiában!

Nézd meg ezeket a bejegyzéseket is!