A funkcionális táplálkozás csak első ránézésre tűnik egy újabb étkezési divatirányzatnak. Egyáltalán nem erről van szó! Ez esetben abból indulunk ki, hogy mindannyian egyedülállóak vagyunk. Mindenkinek megvan a saját genetikai készlete, csak ránk jellemző az anyagcserénk működése, és betegségeink, a szervezetünk működésének az egyensúlytalanságai is egyediek.

Mindezek alapján a táplálkozásunknak is egyedinek kell lennie. A funkcionális táplálkozás erre a kihívásra ad lehetőséget. 

Ahhoz, hogy megértsd a funkcionális táplálkozás jelentőségét, beszéljünk egy kicsit a funkcionális orvoslásról.

Funkcionális orvoslás

A funkcionális orvoslás az egészségi állapot kezelésének és a betegségek megelőzésének egy bizonyos megközelítése. Az egészségi problémák megszüntetését azok kiváltó okának felkutatásával kezdi. A funkcionális orvosok nem csak a diagnózist állítják fel, és nem csak a tünetet kezelik, hanem megkeresik a választ arra a kérdésre, hogy miért van az a bizonyos diagnózisod.

A test valamennyi szervezetrendszerét összefüggésében, egymásra hatásában vizsgálják, nem csak azt a szervet, amelynél a tünetek jelentkeznek. A panaszok megszüntetésére olyan kezeléseket javasolnak, amelyek a szervezet működését újra egyensúlyba hozzák. Elsősorban nem gyógyszerekkel, hanem a táplálkozás, a mozgás, az alvás, a stresszkezelés, és a kapcsolatok területén javasolnak változtatásokat az egyensúly helyreállításához.

Funkcionális táplálkozás

A funkcionális táplálkozás a funkcionális orvoslás egyik meghatározó területe. Az ételt természetes gyógyszerként alkalmazza a szervezeti egyensúlytalanság megszüntetéséhez, a tápanyaghiány pótlásához, az emésztőrendszer regenerálásához, és gyakorlatilag valamennyi civilizációs betegség okának felszámolásához.

A funkcionális táplálkozás nem egy új táplálkozási irányzat! Itt nincsenek a divatdiétákra jellemző egyenszabályok! A funkcionális táplálkozás

  • teljesen a te saját egyedi szervezeted igényeire szabott,
  • a betegség helyett rád összpontosít: teljesen személyre szabottan optimalizálja az egészségi állapotodat az egyedi genetikád, anyagcseréd, laboratóriumi értékeid, az életmódod és még számos csak rád jellemző ismérv alapján;
  • nincs általános étkezési terv, mert teljesen különbözöl mindenki mástól;

Itt nincs tehát szabványosított étrend, hanem teljesen személyre szabott megoldásokat kapsz.

Az étel nem csak üzemanyag

A funcionális táplálkozás messzemenőkig figyelembe veszi, hogy az étel nem csak üzemanyag a test számára, hanem egy olyan eszköz, amely segíti kezelni az aktuális állapotod mögötti okokat.

Az étkezéseink során figyelemmel kell lennünk arra, hogy szervezetünk, szervrendszereink, amelyek sejtek milliárdjaiból épülnek fel, be tudják tölteni a funkcióikat, fenn tudják tartani azt az egyensúlyi állapotot, amely az optimális működésükhöz szükséges.

Az vagy, amit megeszel, hiszen valamennyi, szervezetedbe juttatott táplálékkal vagy hozzájárulsz a testedet alkotó sejtek egészséges működéséhez, vagy ennek ellenében hatsz.

A zöldségekben, gyümölcsökben és a friss, a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend mindig kiváló alap az egészséghez. Azonban az élelmiszerek célzottabb alkalmazásával kezelni is lehet az egészségi problémák kiváltó okát.

Ez én is tapasztaltam, hiszen több évtized hiábavaló kálváriája után a funkcionális táplálkozás oldotta meg az élemet megkeserítő egészségi problémáimat. Erről a könyvemből, a Táplálkozás-navigátorból tudhatsz meg többet.

A funkcionális táplálkozás, annak ellenére, hogy tisztában van az egészséges ételek erejével, tudja azt is, hogy az egészség többet kíván, mint az egészséges táplálkozást.

Bármilyen egészségesen táplálkozol, az nem elég a valódi egészséghez! Az életmód többi elemének, a mozgás, az alvás és pihenés, a stresszkezelés és az általános környezeted, kapcsolataid is olyan tényezők, amelyeknek óriási hatása van az egészségi állapotodra, és a táplálkozásodra is.

Például az alvási szokások és a stressz is befolyásolja az emésztést, de akár azt is, hogy mennyit eszel, vagy milyen ételeket kívánsz.

A funkcionális táplálkozás figyelembe veszi az egyediséget, és személyre szabott táplálkozási ajánlásokat ad, személyre szabott vizsgálatokat javasol, funkcionális ételeket gyógyszerként alkalmaz, és személyre szabott életmódbeli változtatásokat ír elő.

Az is lényeges, hogy mindez reális, teljesen az életmódra szabható.

Miért jó, ha te is így táplálkozol?

Ha a funcionális táplálkozás alapelveit figyelembe véve táplálkozol, tulajdonképpen nem is kell túl nagy fába vágnod a fejszéd. Csupán egy személyre szabott eliminációs étrendet kell kidolgoznod, amit szükség szerint finomíthatsz az aktuális állapotodhoz.

Talán riasztóan hangzik, de hidd el, nem az. Természetesen tudatosabbá kell válnod, de nagyon gyorsan rutinná válik, hogy következetesen kerüld azokat az élelmiszereket, amelyek károsan hatnak a szervezetedre, és azokat fogyaszd, amelyek az egészség fenntartásában (vagy visszaszerzésében) segítenek.

Saját tapasztalatból mondom, hogy óriási a különbség abban, ahogyan érzed majd magad! Nekem az egészségi problémáim megszűntek, és amire nem számítottam, de nem cserélném el semmire, hogy sokkal energikusabb, és jobb kedvű vagyok!

A funkcionális táplálkozás tanait évekkel ezelőtt külföldi, és az akkor még csak egyetlen hazai oktatótól tanultam. Funkcionális táplálkozási mentorként az Életmód-navigátor weboldallal azóta már sokaknak segítettem a táplálkozásuk, és az életmódjuk személyre szabásában.

Itt, a NincsMacera blogon és a receptekkel az elmélet gyakorlati megvalósításában segítek. A receptek hozzávalói között nem találsz olyan élelmiszert, ami káros hatással van az emberi szervezet működésére.

Azonban figyelembe kell venni, hogy ami az egyik ember számára egészséges, az egy másik számára ellenjavallt lehet. Ezért a receptek leírásában, vagy a megjegyzéseknél mindig feltüntetem, hogy milyen szervezeti egyensúlytalanság, milyen ételérzékenység esetében nem javasolt az adott étel.

A blogon publikált cikkekben pedig elmagyarázom, hogy az egyes élelmiszerek fogyasztásánál mit érdemes megfontolni.

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Canva