Mentes ételek a hagyományos konyhában? Lehetséges! Olvasd el a bejegyzésben, mi mindent ajánlok számodra!
Mentes ételek nyomában
Azok, akik valamilyen ételérzékenység, vagy betegség miatt változtatnak az étrendjükön, gyorsan több akadályba ütköznek.
Először is nem tudják, hogy mivel fognak jóllakni. Keresgélni kezdenek a neten és az üzletekben, és azonnal szembetalálják magukat a millióféle ilyen-olyan „mentes” készételekkel. Sajnos ezek az ételek általában sokkal drágábbak, mint a hagyományos verzióik.
Aztán az is ott van, hogy nem nagyon ízlenek ezek a késztermékek. Még a leghősiesebb életmódváltó is folyamatos csábításnak van kitéve a hagyományos ízekre való vágyakozásban.
A következő probléma, hogy a család többi tagja nagyon nem akaródzik áttérni ezekre az új élelmiszerekre. Marad az, hogy két-, de nem ritkán többféle ételt kell nap, nap után elkészíteni. Ez természetesen nem csak időt rabló folyamat, hanem nagyon sok fáradtságba, és megint csak többletkiadásba kerül.
Amikor évekkel ezelőtt az ételérzékenységeim, és a betegségeim miatt új étrendre kellett „fanyalodnom”, még nem tudtam, micsoda áldás lesz ez. Mára már jól kialakult a rendszerem, de először én is megvásároltam mindent, amiről úgy gondoltam, hogy megoldja a „Mivel lakom jól?” problémát.
Hogy csináltam?
A hagyományos konyha ízei mentes ételekkel
A „Táplálkozás-navigátor: Irányzatmentes útmutató az egészséghez” című könyvemben írom le a saját történetemet, és azt a rendszert, amit kialakítottam annak érdekében, hogy azok az ételek kerüljenek a család asztalára, amik nem tiltólistásak, de amiket mindenki szívesen fogyaszt.
Hidd el nekem, nem volt könnyű, de mostanra bátran ki merem jelenteni, hogy a hagyományos ételek között nagyon sok található, ami beleillik a mindenmentes kategóriába
Most leírom, hogy bizonyos fogásoknál hogy valósítom meg a mentes ételkészítést macera, és drága speciális termékek nélkül.
Mentes levesek
A levesek a főzési alaptechnikák valamelyikével készülnek.
Krémlevesek
A krémleveseket általában úgy készítem, hogy zsiradékon előpárolom a tisztított, kockázott zöldségeket. Vagy egyfélét, vagy vegyesen, mikor mi van otthon. Vagy vízzel, vagy húslével engedem fel, és az alapanyagoktól függően fűszerezem. Nem kell sokáig főzni, 25-30 perc elég. Pürésíteni botmixerrel szoktam, és diófélékkel, magvakkal megszórva esszük.
Másik változat: Van egy magtejfőzőm, aminek krémleves programja is van. A beletöltött zöldséget, vizet és zsiradékot 20 perc alatt elkészíti a gép, már pürésíteni sem kell.
Nem teszek a krémlevesekbe tejszínt vagy sajtot, és hidd el, anélkül is nagyon finomak!
Húsos levesek
A húsleveshez nem kell magyarázat. A klasszikus vasárnapi húsleves ugyanúgy elkészíthető, de a búzalisztből készült tészta helyett én rizstésztát főzök ki hozzá.
A többi hagyományos húsos levest is el lehet készíteni, legfeljebb kihagyunk egy-két hozzávalót. A gulyáslevest például krumpli nélkül is meg lehet főzni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ugyanolyan finom. Ha mindenképpen akarsz bele csipetkét tenni, akkor pedig teljes kiőrlésű zabpehelylisztből is elkészítheted.
A zabpehelyliszt elég jól beleillesztehető a mentes konyhába. A zab nem gluténmentes ugyan, de a búzagluténtól eltérően ez nem hozza gyulladásba a vékonybelet. Ezért ha nem vagy cöliákiás, akkor próbálkozz meg vele, kiderülhet, hogy azt jól tolerálja a szervezeted.
A korhelyleveseket nem tejföllel, hanem savanyú káposzta lével lehet savanyítani. A tárkonyos levesek szintén hagyományosan tejföllel készülnek. A tárkonyos leveseket én citromlével savanyítom, a tejszín helyett pedig egy löttyintésnyi házi kókusztejet adok hozzá. Eddig még senki sem panaszkodott.
Levesek rántása
A levesek rántását legtöbbször hanyagolom. A rántás a szegény emberek módszere volt arra, hogy egy kis liszttel, zsiradékkal tartalmasabbá tegyék az ennivalót. Ma már legtöbbször szokás kérdése a rántás alkalmazása.
Ha mégis készítek rántást, akkor zabpehelylisztet használok. Ez jobban sűrít, mint a sima rizsliszt, vagy zabliszt.
Húsos főételek
A pörköltek, raguk, tokányok elkészítése nem nagy kunszt. Az alapanyagokat nagyon jól lehet variálni. Ahány féle húst használsz, annyiféle íz, állag, illat az eredmény. Ezekbe az ételekbe nem kell liszt, és ha nem főtt tésztát, hanem zöldséget adsz melléjük köretnek, akkor kiválóan illeszkednek a mentes étrendbe.
A tokányoknál jól lehet váltogatni, hogy a hús mellé milyen zöldség kerüljön. Gomba, zöldborsó, zöldbab, hogy a legkézenfekvőbbeket említsem.
A raguknál még egyszerűbb dolgod van. Az egyes húsfajtáknál is lehet variálni, és a vele főtt zöldségeknél is. Akár egyféle, akár többféle zöldség, egymáshoz viszonyított arányok mind-mind más eredményt adnak.
Az előkészítés itt csak annyi, hogy megtisztítod, darabolod a hozzávalókat. A fűszerezés és a vízzel (hús–, vagy zöldséglével) való felengedés után cserépedényben, vagy vaslábasban egyszerre feltéve mehet a sütőbe. Nem kell gyakran ránézni, csak kóstolni, és ha kell, utánfűszerezni szükséges.
Ezeknél az ételeknél nem kell parázni, hogy mit ír a recept – itt a NincsMacera receptekre is gondolok. Ami van otthon, amilyen ízvilágra vágyik a család, azokat a hozzávalókat használd. Nem lehet elrontani.
A sültek ismét csak nem bonyolultak. Én sütőben készítem a sülteket, nem állok a serpenyő mellett. A tepsiben egyszer-kétszer megforgatom az egészben, vagy szeletben, darabban hagyott húst. Gyakran körettel együtt készítem. Akár úgyis, hogy külön tepsiben zöldségféléket sütök a másik rácson, vagy úgy, hogy eleve a hús mellé teszem a zöldségeket.
A máj nagyon értékes alapanyag. Hetente legalább egy alkalommal legyen az asztalon valamilyen májas étel. A májat sütheted, resztelheted, levesbetétnek gombócot készíthetsz belőle. Lehet pástétom, baconszalonnába göngyölt máj, vagy töltelék is. Amikor szeletben sütöd, búzaliszt helyett használhatsz rizslisztet. A gombócmasszát pedig kenyérféle helyett beáztatott zab-, rizs-, vagy quinoapehellyel is készítheted.
A darált hús szintén lehet levesbetét gombócként, fasírt, töltelék, ragu, rakott étel, curry és még számtalan egyéb. Lehet variálni, keverni. Ha rakott fogást készítesz, mind a darált húsfajtát, mind a még felhasznált zöldséget variálhatod. Akár tojásmentesen is elkészíthető. Tejföl nélkül is finom lesz. A tetejét, hogy ne száradjon ki a sütésnél, finomra őrölt mandulából vagy kesudióból és citromléből, házi kókusztejből kikevert tejfölállagú keverékkel lehet megkenni.
Hagyományos magyar ételek
A hagyományos magyar ételek, mint a pacal, csülök- és körömpörkölt, húsos és töltött káposzta, birkapörkölt és társai szintén részei lehetnek az életednek. Annyit kell tenned, hogy kenyér és burgonya helyett jó sok savanyúsággal tálalod. A káposztákat pedig árpakása helyett rizzsel készítsd el. A húsos-, vagy töltöttkáposztára sem szoktam rántást tenni – ellenben mindig fő benne némi füstölt hús is -, így sokkal kímélőbb, mégis ízletes lesz.
Köretek
Köretként a krumpli és a gabonafélék helyett elsősorban zöldségeket ajánlok. A zöldség nem csak saláta, vagy párolt lehet.
Sült zöldség
Ehhez szintén nem nagyon kell recept. Amilyen zöldséget szeretnél, vagy éppen van otthon, tisztítás és darabolás után mehet a tepsibe zsiradék, fűszerek, esetleg balzsamecet alá. A sütőben 170-180 fokon fólia nélkül 25 perc alatt kész.
Vegyesen is készítheted. A mix lehet édesburgonya, hagyma, retek, cékla, sütőtök, alma, bisalma, brokkoli, karfiol – szinte bármi. A cékla különösen finom sütve.
Zöldségpüré
Zöldségpüréhez a tisztított, kockázott zöldséget vízben fűszerekkel meg kell főzni (20 perc), amikor kész, le kell szűrni, és pecsenyelével vagy kókuszolajjal krumplinyomóval össze kell törni, vagy botmixerrel is lehet pürésíteni.
Az íz, a szín itt is attól függ, hogy milyen zöldségekből készül. A brokkoli, karfiol, répa, édesburgonya, cukkini, sütőtök, póréhagyma akár együtt is elkészíthető. Akár többféle, akár egy-két fajta zöldségből készíted, már csak a benne lévő arányokkal is számtalan variáció az eredmény.
A zöldségpüré könnyen átlényegülhet mártássá, ha hús-, vagy pecsenyelével, zöldséglével hígítod.
A főtt és rusztikusra összetört zöldség rizzsel, kölessel, quinoával, hajdinával és felvert tojással, esetleg némi darált hússal, vagy tonhalkonzervvel elkeverve, kizsírozott jénai tálban előmelegített sütőben 18-200 fokon 45-50 perc alatt megsül. Nem rontja el egy kis füstölt szalonna a tetején. Komplett fogás, és az íze attól függően változik, hogy milyen a zöldség alap, milyen gabonával kevered, illetve teszel-e bele húst, vagy halat. Ez kiváló módszer a maradékok felhasználására is.
Gluténmentes gabonák
A gluténmentes gabonák, a
- rizs, barna rizs, jázmin rizs, basmati rizs
- köles
- hajdina
- quinoa
kiváló köretek a mentes konyhában. Ezekből a gabonákból ma már tésztát is vásárolhatsz, jellemzően aranyáron. Én csak rizstésztát tartok itthon, ez megfizethető, és egy átlagos boltban is kapható.
Nem eszünk azonban sok tészta- és kenyérfélét. Ezeket nem kell minden nap, minden étkezésre fogyasztani. A laktató magasabb keményítőtartalmú gyökér- és gumószöldségek, a tökfélék, káposztafélék domináljanak inkább a tányérodon.
Az egészséges táplálkozás egyik aranyszabálya, hogy sok zöldséget egyél, csak úgy valósítható meg, ha a különböző zöldségfajtákat jobban bevonod az étkezésedbe. Nem elég, ha a rizs plusz hús mellé eszel némi salátát. A tányéron a zöldségféle domináljon, de ha az csak saláta, akkor nem fogsz jóllakni.
A több zöldséges ételnek az az előnye is megvan, hogy nagyon jól meg tudod valósítania mentes étkezést a segítségükkel anélkül, hogy a drága mentes késztermékekre, ilyen-olyan lisztkeverékekre, tésztákra lennél utalva.
A receptekkel megmutatom, hogy milyen nagyszerű mentes fogásokat tudsz nagyon egyszerűen elkészíteni. A blogon szaporodó cikkek pedig majd elnavigálnak abban is, hogy miért úgy csináld, ahogy javasolom. Ha gyorsabban akarsz haladni, akkor nézd meg az Életmód-navigátor weboldalamat is. Itt már jócskán 100 fölött van a cikkek száma, amikből megismerheted a nézeteimet és a rendszeremet.
Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!
Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!
Jó főzést kívánok,
Mariann
(Fotó: Canva)
Nagyon szuper cikk! Nekem a sütemények okoznak már csak gondot.. Már tudok nagyon szuper kenyeret sütni, de a sütik feladják a leckét, mert szinte minden receptben méregdrága liszteket használnak… 😞 Alig találni valami zab/rizslisztes dolgot, ami finom is és nem olyan tömény, mint egy szivacs
Örülök, hogy tetszett a cikk! Igyekszem több desszert receptet közzétenni, bár a finomított gluténmentes lisztekkel is csínján kell bánni. Hiába gluténmentes egy sütemény, ha a finomított zab/rizsliszt miatt ugyanolyan gyorsan emeli a vércukorszintet, mint egy hagyományos. Amit nyersz a réven, elveszíted a vámon… 🙂