Ez a zabkenyér recept megoldja azok problémáját, akik nem szeretnének egészségtelen, hagyományos fehér búzakenyeret enni.
A zabliszt ugyan nem gluténmentes, azonban a zab gluténja általában nem hozza gyulladásba a vékonybelet, ezért általában azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a gluténra, de nem cöliákiások.
Előkészítés | 10 perc |
Sütés/főzés | 50 perc |
Pihentetés | 30 perc |
Mennyiség |
dkg
|
Hozzávalók
- 400 gramm teljes kiőrlésű zabpehelyliszt például Dénes Natura zabpehelyliszt
- 100 gramm barna rizsliszt
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 1 zacskó instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztővel finomabb
- 1 teáskanál barna cukor
- 1,5 teáskanál só
- 500 ml langyos víz
Hozzávalók
|
|
Elkészítés
- Keverd össze a zabpehelylisztet, a rizslisztet, az útifűmaghéjat, az instant élesztőt, a barna cukrot és a sót.
- Öntsd hozzá a langyos vizet.
- Fakanállal jól dolgozd el. Sűrű galuskatészta-állagot kell kapnod.
- Töltsd a masszát sütőpapírral bélelt doboz formába.
- Fedd le folpack fóliával.
- Meleg helyen 30 percig pihentesd. A tészta körülbelül duplájára fog nőni.
- Vedd le a fóliát, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt süsd készre. Akkor sült meg rendesen, ha a formából óvatosan kivéve (hogy ne süsd meg a kezed), az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
- A forró kenyeret rácsra borítva hagyd kihűlni.
Megjegyzés
A doboz formába töltés helyett szögletes, vagy kerek muffinsütőben is sütheted a tésztát. Ekkor kis zsemléket kapsz, amiből egy darabbal is jóllaksz.
Ezt a formát nem kell kibélelni, csupán pici kókuszzsírral kikenni. Ha muffinsütőt használsz, ne folpackkal fedd le a kelesztéshez, hanem boríts rá egy akkora méretű tepsit, amiben a tészta meg tud kelni (vagyis a teteje ne érje a ráborított tepsi fenekét).
Az Életmód-navigátor blogon többet is olvashatsz a gluténmentes étkezésről, a gluténtartalmú ételek alternatíváiról.