Recept nyomtatása
Zabkenyér
Ez a zabkenyér recept megoldja azok problémáját, akik nem szeretnének egészségtelen, hagyományos fehér búzakenyeret enni. A zabliszt ugyan nem gluténmentes, azonban a zab gluténja általában nem hozza gyulladásba a vékonybelet, ezért általában azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek a gluténra, de nem cöliákiások.
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
dkg
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
dkg
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Keverd össze a zabpehelylisztet, a rizslisztet, az útifűmaghéjat, az instant élesztőt, a barna cukrot és a sót.
  2. Öntsd hozzá a langyos vizet.
  3. Fakanállal jól dolgozd el. Sűrű galuskatészta-állagot kell kapnod.
  4. Töltsd a masszát sütőpapírral bélelt doboz formába.
  5. Fedd le folpack fóliával.
  6. Meleg helyen 30 percig pihentesd. A tészta körülbelül duplájára fog nőni.
  7. Vedd le a fóliát, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt süsd készre. Akkor sült meg rendesen, ha a formából óvatosan kivéve (hogy ne süsd meg a kezed), az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
  8. A forró kenyeret rácsra borítva hagyd kihűlni.
Megjegyzés

A doboz formába töltés helyett szögletes, vagy kerek muffinsütőben is sütheted a tésztát. Ekkor kis zsemléket kapsz, amiből egy darabbal is jóllaksz.

Ezt a formát nem kell kibélelni, csupán pici kókuszzsírral kikenni. Ha muffinsütőt használsz, ne folpackkal fedd le a kelesztéshez, hanem boríts rá egy akkora méretű tepsit, amiben a tészta meg tud kelni (vagyis a teteje ne érje a ráborított tepsi fenekét).

Az Életmód-navigátor blogon többet is olvashatsz a gluténmentes étkezésről, a gluténtartalmú ételek alternatíváiról.