Sütés/főzés | 15-20 perc |
Mennyiség |
adag
|
Hozzávalók
- 50 dkg köles
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 20 dkg darált mák
- 40 dkg magozott megy
- 2 evőkanál barna nádcukor
- csipet fahéj, só
- négyszeres mennyiségű víz a köles felöntéséhez, (A vizet helyettesítheted házi kókusztejjel is.)
- 1 kiskanál juharszirup adagonként (elhagyható)
Hozzávalók
|
|
Elkészítés
- A kölest alaposan öblítsd át, és csepegtesd le.
- Egy kanálnyi kókuszolajat olvassz fel egy lábasban, tedd rá a kölest, alaposan keverd el, majd öntsd fel négyszeres mennyiségű vízzel, vagy házi kókusztejjel.
- Keverd bele a cukrozatlan darált mákot.
- Add hozzá a magozott meggyet. Ha fagyasztottat használsz, mehet bele a felengedéskor keletkezett lé is.
- Ízesítsd csipet sóval, és fahéjjal.
- Az egészet forrald fel, majd tedd takaréklángra. Főzd fedő alatt amíg megpuhul, közben az elpárolgott folyadékot pótold.
- Amikor kész, keverd bele a két evőkanál barna cukrot is. Hagyd lefedve állni 5-10 percig.
- Tálaláskor önthetsz rá egy kiskanál juharszirupot, ettől kicsit karamelles ízt kap.
Megjegyzés
A kölesből édes és sós fogások is asztalra kerülhetnek. A köleskását almás-mákos, vagy almás-diós változatban is készítheted. Mindenképpen tartalmas második fogás lehet húsos levesek mellé, de desszertként is megállja a helyét.