Recept nyomtatása
Meggyes mákos köleskása
Az egyik családi kedvencünk a meggyes mákos köleskása. Elkészítése egyszerű. Tartalmas leves után szoktuk enni. Ki szoktam csenni belőle a gyerekek másnapi tízóraijára elegendő mennyiséget is:)
Sütés/főzés 15-20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Sütés/főzés 15-20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kölest alaposan öblítsd át, és csepegtesd le.
  2. Egy kanálnyi kókuszolajat olvassz fel egy lábasban, tedd rá a kölest, alaposan keverd el, majd öntsd fel négyszeres mennyiségű vízzel, vagy házi kókusztejjel.
  3. Keverd bele a cukrozatlan darált mákot.
  4. Add hozzá a magozott meggyet. Ha fagyasztottat használsz, mehet bele a felengedéskor keletkezett lé is.
  5. Ízesítsd csipet sóval, és fahéjjal.
  6. Az egészet forrald fel, majd tedd takaréklángra. Főzd fedő alatt amíg megpuhul, közben az elpárolgott folyadékot pótold.
  7. Amikor kész, keverd bele a két evőkanál barna cukrot is. Hagyd lefedve állni 5-10 percig.
  8. Tálaláskor önthetsz rá egy kiskanál juharszirupot, ettől kicsit karamelles ízt kap.
Megjegyzés

A kölesből édes és sós fogások is asztalra kerülhetnek. A köleskását almás-mákos, vagy almás-diós változatban is készítheted. Mindenképpen tartalmas második fogás lehet húsos levesek mellé, de desszertként is megállja a helyét.