Recept nyomtatása
Ünnepi sült sonka
Ez az ünnepi sült sonka valódi ínyenc fogás. Mindenki szereti, ráadásul könnyen és jól előkészíthető. Karácsonyra, húsvétra, szilveszterre nem találsz ennél egyszerűbb, de annál nagyszerűbb fogást!
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 2-3 óra
Mennyiség
Hozzávalók
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 2-3 óra
Mennyiség
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A mennyiség természetesen attól függ, hogy hány főre, hány étkezésre szánod. Vedd figyelembe, hogy szép vékonyra szeletelve ez egy kiadós étel. Egy átlagos, kicsontozott házi füstölt, kötözött sonka 2,5-3 kg. Ezt nyugodtan elfelezheted. A házi füstölt sonkát alaposan mosd meg, majd egy éjszakára hideg vízben áztasd be.
  2. Másnap reggel öntsd le róla az áztatóvizet, öblítsd le, és egy akkora lábasban, amiben kényelmesen elfér, hideg vízben tedd fel főni. A sonkát bőven lepje el a víz. A házi füstölt sonka sós, fűszeres pácban érlelt. Ezért a főzővízbe nem szükséges külön fűszereket tenni.
  3. Lassú tűzön főzd a sonkát legalább két órán keresztül, illetve méretétől függően addig, amíg megfő. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy középtájon belszúrsz egy hosszú fém hústűt vagy villát, és ha kihúzva forrónak érzed, akkor már jó. A főzővízben hagyd langyosra hűlni. Ez fontos, mert ha előbb kiveszed, a sonka kiszárad, megkeményedik.
  4. Amikor langyosra hűlt, a bőrös felét éles késsel vagdosd be, és a bevágások metszetébe szúrj be egy-egy egész szegfűszeget.
  5. A piros gyümölcs lekvárt egy kis lábosban melegítsd fel, hogy folyósabb legyen. Vigyázz, ne égesd oda!
  6. Ecsettel kend rá a fűszeres sonkára a lekvárt, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd rá a mázt.
  7. Vedd ki a sütőből, és hideg helyen hagyd teljesen kihűlni. Hidegen vékonyra szeletelve tálald. Ne kenyérrel, hanem sült zöldségekkel, salátákkal fogyaszd.