Recept nyomtatása
Zabkása
A legfinomabb, és egyben legegyszerűbb zabkása ez. Nincs macera, csak az élvezet. El sem tudod képzelni, hogy milyen megnyugtató egy tál gőzölgő zabkása fölött ráhangolódni a napra! Eleinte lehet, hogy így nagyon puritánnak találod. Szórhatsz rá őrölt fahéjat, keverhetsz bele dióféléket. Amit ne tegyél: nem szabad reggel banánt, asztalt gyümölcsöt, mézet, csokoládét és egyéb édességet beletenni! A szükséges mennyiség attól függ, hogy hány főre készíted, és milyen lágyra szereted. A folyamat a lényeg, ami a következő:
Elkészítés
  1. Egy lábasba szórd bele a kívánt mennyiségű zabpelyhet.
  2. Vízforralóval forralj vizet, és öntsd rá a zabpehelyre úgy, hogy bőségesen ellepje. Két-háromszoros vízmennyiséget is ráönthetsz.
  3. Hagyd állni. Közben készítheted a gyerekek uzsonnáját, vagy folytathatod a reggeli készülődést.
  4. Mielőtt fogyasztanád, lassú tűzön főzd fel, amíg forrni nem kezd – ez mindössze 2-3 perc, hiszen forró vízzel öntötted le, ez még fél óra múlva sem hűl ki teljesen. Közben kavargasd, hogy le ne égjen. Ha állás közben teljesen felszívta volna a vizet, önts még hozzá annyi forró vizet, hogy elérd a kívánt állagot.
Megjegyzés

Szórhatsz rá őrölt fahéjat, keverhetsz bele dióféléket, kendermagot. Én is így kezdtem. Most leginkább egy kiskanálnyi halolajat (GAL) vagy ghee-t keverek hozzá, néha házi kacsazsírt.

Ne szörnyedj el, próbáld ki! A zsiradéktól még selymesebb lesz, és ezzel kipipálod a reggel oly fontos állati eredetű zsír fogyasztását is.

Még egyszer: nem szabad reggel banánt, aszalt gyümölcsöt, mézet,csokoládét és egyéb édességet beletenni!