A csirkés-rákos rizottó több szempontból is ideális fogás. Gyorsan elkészül, könnyű, tartalmas, emellett nem csak főételként, hanem reggelire is fogyasztható. Sőt. Reggelire, hidegen – az előző esti maradékból – különösen jót tesz az emésztőrendszerednek, hiszen így a rizs rezisztens keményítőként lesz a hasznodra.

A rezisztens keményítők jótékony hatásáról és forrásairól az Életmód-navigátor blogon olvashatsz.

A csirkés-rákos rizottó mellé készíts egy szivárványsalátát! 

Recept nyomtatása
Csirkés-rákos rizottó
A csirkés-rákos rizottó ezen változata jóval gyorsabban elkészíthető, mint a hagyományos. Igaz, hogy sokan akkor már nem is neveznék rizottónak, főleg úgy, hogy ráadásul parmezán sincs benne. Na de mit csináljunk? Ilyen a "mentes" főzés, amivel nincs macera.
csirkes-rakos-rizotto
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35-40 perc
Pihentetés 8-10 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35-40 perc
Pihentetés 8-10 perc
Mennyiség
Hozzávalók
csirkes-rakos-rizotto
Elkészítés
  1. A rizst egy szűrőben alaposan öblítsd le. Tisztítsd meg a vöröshagymát, a fokhagymát és a piros színű paprikát.
  2. A hagymákat és a paprikát aprítsd fel, miközben egy vastagfalú lábasban (vaslábasban) hevítsd fel a kókuszolajat.
  3. A csirkemellet kockázd fel körülbelül két centis darabokra.
  4. Dobd a lábasba a hagymákat és a paprikát, keverd össze, és fedő alatt párold 3-5 percig. Ekkor add hozzá a csirkemellet, majd keverd össze néhányszor.
  5. Amikor a hús kifehéredett, add hozzá a rizst és a fűszereket, majd alaposan keverd össze.
  6. Miután alaposan összekeverted, öntsd fel a vízzel, vagy húslével, és fedő alatt forrald fel. Amikor felforr, mérsékeld a hőfokot, és fedő alatt lassú tűzön főzd tovább. Tudom, hogy az igazi rizottóhoz kis adagokban kell hozzáadni a húslét, de most nincs időnk ácsorogni a tűzhely mellett.
  7. Addig főzd, amíg a rizs felszívta majdnem az egész folyadékot, és ha megkóstolod, már nem kemény, de nem is főtt még meg. Olyan al'dente legyen. Ekkorra a csirkemell is biztosan megfő.
  8. Vízforralóban forralj vizet. Egy szűrőbe tedd bele a mirelit rákokat, és a forró vízzel öblítsd le. Szinte át is fő a rák ez alatt az idő alatt.
  9. Csöpögtesd le, és tedd a lábasba a rizshez. Óvatosan keverd össze, hogy ne törjön, és zárd el alatta a lángot.
  10. Fedő alatt pihentesd 8-10 percig. Közben aprítsd fel a friss metélőhagymát.
  11. Tálalás előtt szórd meg metélőhagymával.
Megjegyzés

Tudom, hogy ez nem igazi rizottó, hiszen parmezán sincs benne, és nem olyan nagy türelemmel készült. Na és persze ha nem rizottórizst használsz, talán az olasz szakácsok szívinfarktust is kapnak. Mindazonáltal NincsMacera módra ez egy tökéletes könnyű ebéd. Sőt. A hideg maradék kifejezetten jó reggeli.