Ez egy nyers csokitorta recept. A nyers konyhának viszont alaputasítása, hogy a dióféléket, magvakat a felhasználás előtt előbb alaposan meg kell mosni, és néhány órára, vagy egy éjszakára be kell áztatni (aktiválás), majd megszárítani, és úgy felhasználni.
Az áztatás következtében a szemekben beindulnak a csírázási folyamatok, és közben lebomlik azok fitinsav tartalma, ezáltal könyebben emészthetővé válnak.
Erről bővebben is olvashatsz a MIt ehetsz októberben? című Életmód-navigátor blogbejegyzésben.
Olvasd el a Mentes ételek a hagyományos konyhában című cikket is!
Előkészítés | 25 perc |
Pihentetés | 1,5 óra |
Mennyiség |
szelet
|
Hozzávalók
A torta alapja:
- 30 dkg kesudió mandula, dió, vagy pekándió is tökéletes
- 20 dkg nagy szemű (medjool) datolya
- 1 csipetnyi só
- 1-2 evőkanál víz
Töltelék:
- 4 db közepesen érett avokádó kikapart belseje
- 15 dkg jó minőségű kókuszolaj
- 2 db vaníliarúd kikapart belseje
- 20 dkg legalább 20-22 %-os kakaópor
- 30 dkg juharszirup esetleg méz, de ebből kevesebb, mert édesebb, mint a szirup
- 1 csipetnyi só, kapor, kakukkfű
Hozzávalók
A torta alapja:
Töltelék:
|
|
Elkészítés
- A datolyát éles késsel nagyon apróra, szinte pépesre aprítsd fel.
- A diófélét őröld lisztté.
- A felaprított datolyát, őrölt diófélét és a csipet sót egy tálban gyúrd össze vizes kézzel. Ha szükséges, 1-2 evőkanálnyi vizet adj hozzá, hogy jól összeálljon.
- Bélelj ki folpack fóliával egy tortaformát.
- A masszát nyomkodd egyenletesen a kibélelt tortaformába, majd tedd a fagyasztóba addig, amíg a tölteléket elkészíted.
- A töltelék hozzávalóit turmixold simára, majd kanalazd a tortaformába a tortaalapra. A turmixolásnál segítened kell a tartályhoz tartozó rúddal, hogy jól pörgesse az anyagot a gép. Vigyázz, ne égesd le a motort!
- Simítsd el, és 1 órára ismét tedd a fagyasztóba. Az egy óra elteltével tálalásik a hűtő normál részében tárold.
- Tálalás előtt vedd ki a tortaformából a fólia segítségével. Elég vastag és szilárd a torta, ezért miután kivetted a formából, nyugodtan alá teheted a kezed, míg a másikkal gyorsan lehúzod róla a fóliát.
- Díszítsd kakaószórással, virágszirmokkal, kókuszreszelékkel, friss gyümölcssel... Ne normál szeleteket vágj belőle, mert nagyon tömény. Nem olyan cukros és édes, mint a hagyományos torták, de nagyon laktató - hiszen csupa tápláló hozzávalóból áll. Hűtőben tárold, mert szobahőmérsékleten a kókuszolaj gyorsan olvad.