Recept nyomtatása
Egészséges csokitorta sütés nélkül
Az egészséges csokitorta sütél nélkül egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ünnepi desszert recept. Sőt. A torta alapját és a tölteléket külön-külön számos más egészséges édességhez is felhasználhatod.
Előkészítés 25 perc
Pihentetés 1,5 óra
Mennyiség
szelet
Hozzávalók
A torta alapja:
Töltelék:
Előkészítés 25 perc
Pihentetés 1,5 óra
Mennyiség
szelet
Hozzávalók
A torta alapja:
Töltelék:
Elkészítés
  1. A datolyát éles késsel nagyon apróra, szinte pépesre aprítsd fel.
  2. A diófélét őröld lisztté.
  3. A felaprított datolyát, őrölt diófélét és a csipet sót egy tálban gyúrd össze vizes kézzel. Ha szükséges, 1-2 evőkanálnyi vizet adj hozzá, hogy jól összeálljon.
  4. Bélelj ki folpack fóliával egy tortaformát.
  5. A masszát nyomkodd egyenletesen a kibélelt tortaformába, majd tedd a fagyasztóba addig, amíg a tölteléket elkészíted.
  6. A töltelék hozzávalóit turmixold simára, majd kanalazd a tortaformába a tortaalapra. A turmixolásnál segítened kell a tartályhoz tartozó rúddal, hogy jól pörgesse az anyagot a gép. Vigyázz, ne égesd le a motort!
  7. Simítsd el, és 1 órára ismét tedd a fagyasztóba. Az egy óra elteltével tálalásik a hűtő normál részében tárold.
  8. Tálalás előtt vedd ki a tortaformából a fólia segítségével. Elég vastag és szilárd a torta, ezért miután kivetted a formából, nyugodtan alá teheted a kezed, míg a másikkal gyorsan lehúzod róla a fóliát.
  9. Díszítsd kakaószórással, virágszirmokkal, kókuszreszelékkel, friss gyümölcssel... Ne normál szeleteket vágj belőle, mert nagyon tömény. Nem olyan cukros és édes, mint a hagyományos torták, de nagyon laktató - hiszen csupa tápláló hozzávalóból áll. Hűtőben tárold, mert szobahőmérsékleten a kókuszolaj gyorsan olvad.
Megjegyzés

Ez egy nyers csokitorta recept. A nyers konyhának viszont alaputasítása, hogy a dióféléket, magvakat a felhasználás előtt előbb alaposan meg kell mosni, és néhány órára, vagy egy éjszakára be kell áztatni (aktiválás), majd megszárítani, és úgy felhasználni.

Az áztatás következtében a szemekben beindulnak a csírázási folyamatok, és közben lebomlik azok fitinsav tartalma, ezáltal könyebben emészthetővé válnak.

Erről bővebben is olvashatsz a MIt ehetsz októberben? című Életmód-navigátor blogbejegyzésben.