Recept nyomtatása
Kocsonya
A kocsonya nagyon egészséges étel, bár ezt sokan nem tudják róla. A csontos, porcos húsokból kifőtt kollagén jó a bélrendszer számára, de a haj, a bőr és a köröm is meghálálja, ha nem csak színhúst eszel, hanem rendszeresen fogyasztasz kollagén típusú fehérjéket is.
Elkészítés
  1. A húsokat alaposan tisztítsd meg, és darabold fel a kívánt nagyságúra, hogy főzés után kényelmesen adagolható legyen. A zöldségféléket is tisztítsd meg, ezeket nem kell összevágni.
  2. A húsokat egy nagy fazékban tedd fel főni hideg vízben. Akkor jó, ha a víz bőven ellepi, mert közben úgyis elpárolog majd.
  3. A hagymával, fokhagymával, babérlevéllel lassú tűzön gyöngyözve főzd legalább 2 órát, közben sózd meg.
  4. Ezután mehetnek bele a zöldségek, amikkel szintén lassú tűzön főzd tovább legalább 2 órán keresztül.
  5. Előfordulhat, hogy zsírosnak találod a fővő húslét. A zsírtalanítást könnyen elvégezheted úgy, hogy a főzési idő végén erős, klórmentes háztartási papírtörlőlapot terítesz a lé felszínére, hagyod, hogy felvegye a zsírt, majd kidobod. Több lappal ismételd a műveletet addig, amíg a zsír nagyját sikerül eltávolítanod.
  6. Azt, hogy mikor kész a kocsonya, sokan úgy állapítják meg, hogy egy kis porcelántányérra szednek a léből, és hagyják kihűlni. Ha megkocsonyásodik ez a próba, akkor kész az egész fazék. Én nem szoktam próbát venni. Ha jó sok körmöt, fület, farkat teszel bele, és 4-6 órán át főzöd, akkor meg fog kocsonyásodni, hiszen a csontokból kifő a sok kollagén.
  7. Amikor késznek nyilvánítod, a húsokat oszd el a tányérokban, és szűrd rá a levet. A hagymát, sárgarépát, zöldségeket ne tedd bele a tányérokba, azokat zöldségkrémkrén elhasználhatod.
  8. Hideg helyen hagyd megdermedni. Én a következőképpen szoktam időzíteni: reggel 9 óra tájban felteszem főni, és bizony kivárom a 6 órát. A tányérba adagolás után békén hagyom egész éjszaka, és másnap a kocsonya a reggeli.
Megjegyzés

A tányérokba tehetsz főtt tojást, de akár a megfőtt zöldségeket is elrendezheted benne. Tálalhatod citromkarikákkal, vagy pirospaprika szórással is. A kocsonya a csontokból kifőtt kollagén típusú fehérjéktől dermed meg. Nagyon jó bélrendszer regeneráló fogás, sokat tehetsz a jó emésztésért, ha rendszeresen fogyasztasz kocsonyát.